czwartek, 8 września 2016

Kokosowo-orkiszowe racuchy z jabłkami

Tradycyjne racuchy postanowiła przygotować w nieco inny sposób. Wykorzystała mąki: kokosową i orkiszową. Świetne połączenie i na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole.



Składniki:

  • 1 jajko
  • 10 tabletek słodziku
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki orkiszowej 
  • szczypta proszku do pieczenia
  • przyprawa do szarlotki
  • 4 łyżki wody gazowanej
  • aromat
  • jabłko 

Sposób przygotowania:
Jajko ucieramy z słodzikiem na puszysta pianę. Następnie dodajmy oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, przyprawę do szarlotki i aromat. Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajmy wodę gazowaną, obrane, pokrojone w kostkę jabłko. Wszystko mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajmy z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

wtorek, 6 września 2016

Zupa jarzynowa z ryżem

Bardzo lubię tego rodzaju zupy, gdyż zawierają większość wiosennych warzyw i na długo sycą. Polecam na letnie i jesienne dni.



Składniki:

  • 1/2 opakowania mrożonej mieszanki wiosennej 
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki suchego ryżu białego
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, jarzynka bez soli, suszone pomidory 
  • woda

Sposób przygotowania:
Do wody wrzucamy skrzydełka. Czekamy, aż zagotuję się woda. Między czasie obieramy cebulę i opalamy ją od palnika kuchenki gazowej. Do gotującej się wody wrzucamy mrożoną mieszankę warzywną, cebulę i ryż. Gotujemy około 15-20 minut. Następnie dodajmy wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy. Zupę gotujemy jeszcze około 5 minut.

Smacznego!