sobota, 5 września 2015

Drugie śniadanie do szkoły dla dzieci i młodzieży oraz zwolnienia z wychowania fizycznego

Od pierwszego września w polskich szkołach weszła nowa ustawa dotycząca zakazu sprzedawania śmieciowego jedzenia w sklepikach szkolnych. Dlaczego tak się stało? Ponieważ jest coraz więcej otyłych dzieci i nastolatków. Większość osób jest za projektem, ale również przeciwko. Nastolatkowie buntują się, ponieważ nie uważają zdrowego odżywiania. Wolą zapychać swoje żołądki pustymi kaloriami, żywnością, która nie ma żadnej wartości odżywczej. Z opinii wynika, że ludzie wolą kupować gotowe jedzenie, bo nie tracą czasu na przygotowanie zdrowych i pożywnych posiłków. Rodzice wolą dać dla swojego dziecka kieszonkowe, aby kupiło napój i drożdżówkę w sklepiku. Czy to jest lenistwo rodziców, czy po prostu zbycie dziecka i nie dbanie o jego zdrowie? Wystarczy kilkanaście minut wcześnie rano wstać, aby przygotować kanapki z ciemnego pieczywa z dodatkiem chudej wędliny, warzywa i sera żółtego, który jest potrzebny dla rosnących i dojrzewających dzieci, który wspomaga w budowaniu kości, ponieważ w swoim składzie ma wapń. Dodatkowo jako przekąskę w szkole można dorzucić jabłko lub banana.



Drugą kwestią jest zwolnienie z wychowania fizycznego. Również od pierwszego września wprowadzoną ustawę dotyczącą zwolnieniom z wfu. Od tego dnia w szkołach przestają obowiązywać całoroczne zwolnienia. Pozostały tylko na wybrane ćwiczenia gimnastyczne, bo wiadomo nie każdy człowiek wszystkiego nie potrafi wykonać lub jego zdrowie nie pozwala. W części pierwszej odwołałam się do odżywiania, ale również wysiłek fizyczny wychodzi w parę z odżywianiem. Wystarczy 30 minut dziennie minimum 3 razy w tygodniu, aby zachować optymalną kondycję i powstrzymanie się od otyłości.



Poniżej przedstawiam propozycję posiłków do szkoły lub pracy na drugie śniadanie:





Czy ruch fizyczny i zdrowe odżywianie jest takie trudne i przez niektórych sądzonych za drogie? Oczywiście, że nie!

czwartek, 3 września 2015

Delikatny jak chmurka sernik z gruszką

Dawno nie wykonałam tak delikatnego sernika. W smaku wprost rozpływa się w ustach! Cudowny!



Składniki:

  • 350g twarogu do sernika
  • 30g budyniu śmietanowego z cukrem
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • aromat waniliowy
  • 1 gruszka

Sposób przygotowania:
Jajko ucieramy z cukrem, aromatem waniliowym i budyniem. Następnie dodajmy twaróg. Wszystko dokładnie mieszamy. Do natłuszczonej blaszki przekładamy masę serową. Na środek wkładamy gruszkę. Pieczemy w 150 stopniach przez 35 minut.

Smacznego!

wtorek, 1 września 2015

Salceson - najprostsze ciasto z jabłkami

Co tu dużo rozpisywać... Ciasto z jabłkami zwane potocznie salcesonem, w smaku jest przepyszne, a jego wykonanie zajmuję chwilę. :)



Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru trzcinowego  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 120 ml mleka 2%
  • 2 średnia jabłka 
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy wraz cukrem. Następnie dodajemy mąkę żytnią i pszenną, proszek do pieczenia, cynamon, aromat waniliowy i mleko. Wszystko miksujemy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz sztywną pianę. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do natłuszczonej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez ok. 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!