sobota, 11 lipca 2015

Leczo z makaronem penne

Przez kilka dni mam dosłownie "fazę" na makarony. Prawie każdego dnia zjadam jego porcję. W letnim nastroju przygotowałam warzywne leczo, idealne na słoneczne dni. :)



Składniki:

  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 pomidor
  • 1/4 czerwonej lub żółtej papryki 
  • 1 średnia marchewka 
  • 2 średnie pieczarki 
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: pieprz cayenne, pieprz, zioła prowansalskie, koperek  
  • 50g makaronu penne
  • olej
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew obieramy, a pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy pokrojoną cebulę. Czekamy, aż się zeszkli i dodajemy pozostałe warzywa. Dolewamy trochę wody i nakrywamy przykrywą, aby wszystko się dusiło. Jeśli woda odparuje dolewamy kolejną, aż do miękkości warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Smażymy jeszcze przez chwilę. Gotowe danie przekładamy na ugotowany makaron.

Smacznego!

czwartek, 9 lipca 2015

Makaron spaghetti z czerwoną soczewicą i pomidorami

Co tu dużo pisać. Smaczne i szybkie danie w letnie dni. :)



Składniki:

  • 50g makaronu spaghetti
  • 3 łyżki soczewicy
  • 1 duży pomidor
  • kilka czarnych oliwek
  • ketchup - opcjonalnie
  • przyprawy: sól morska, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie 
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości na małym gazie. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy umytego i pokrojonego pomidora. Następnie dodajemy ugotowaną soczewicę. Dodajemy wszystkie przyprawy i ewentualnie ketchup. Wszystko przekładamy na talerz. Dodajemy oliwki.

Smacznego!

wtorek, 7 lipca 2015

Zupa krem z kalafiora i soczewicy

Kiedy jest lato każdy ma ochotę na kolorowe posiłki. W kuchni miałam zalegającego kalafiora, więc postanowiłam wykonać szybką zupę. Aby nie było nudno dodałam soczewicę i koncentrat pomidorowy, żeby zupa zyskała aksamitny kolor!



Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • pęczek włoszczyzny
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • pieprz
  • warzywko
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • woda

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, włoszczyznę obieramy, a kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. Soczewicę płuczemy pod zimną wodą. Wszystkie warzywa i soczewicę przekładamy do garnka, gotujemy ok. 15 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i warzywko. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Kolejno całość blendujemy na gęsty krem.

Smacznego!