wtorek, 7 lipca 2015

Zupa krem z kalafiora i soczewicy

Kiedy jest lato każdy ma ochotę na kolorowe posiłki. W kuchni miałam zalegającego kalafiora, więc postanowiłam wykonać szybką zupę. Aby nie było nudno dodałam soczewicę i koncentrat pomidorowy, żeby zupa zyskała aksamitny kolor!



Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • pęczek włoszczyzny
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • pieprz
  • warzywko
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • woda

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, włoszczyznę obieramy, a kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. Soczewicę płuczemy pod zimną wodą. Wszystkie warzywa i soczewicę przekładamy do garnka, gotujemy ok. 15 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i warzywko. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Kolejno całość blendujemy na gęsty krem.

Smacznego!

sobota, 4 lipca 2015

Ryż na mleku z jabłkiem i truskawkami

Odbiegając od klasycznej owsianki możną ją zastąpić... ryżem na mleku z ulubionymi owocami. Ja wybrałam jabłko i truskawki. Same pyszności!



Składniki:

  • 3 łyżki białego ryżu + 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka siemię lnianego
  • 1 starte jabłko
  • kilka truskawek 

Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody dodajemy przepłukany ryż. Gotujemy do całkowitego wchłonięcia wody. Następnie do ryżu dodajemy mleko, nasiona słonecznika i siemię lniane. Gotujemy, aż do zagotowania. Pod koniec wrzucamy starte jabłko i truskawki.

Smacznego!

czwartek, 2 lipca 2015

Szybkie ciastko z truskawkami

Jak mam ochotę na coś słodkiego, a wtedy nie mam czasu robię rzeczy, które sprawiają, że powstają w kilka minut. Szybkie jednoporocjowe ciastko na raz nie dość, że szybko je się robi to smakuje obłędnie!



Składniki:

  • 3 łyżki mąki graham T1850 lub pełnoziarnistej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki maślanki
  • aromat cytrynowy
  • truskawki 

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajko i dodajemy cukier. Ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, maślankę i aromat cytrynowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego przelewamy masę. Na wierzch układamy oczyszczone, umyte i pokrojone truskawki. Pieczemy przez ok.25 minut w 180 stopniach.

Smacznego!