sobota, 6 czerwca 2015

Bigosik z młodej kapusty

Bardzo lubię potrawy, które przygotowuje moja mama, ale zawsze muszę coś w nich zmienić. Stawiam na lekkość i zdrowość, Tym razem bigosik z młodej kapusty bez żadnych zasmażek i tłustych mięs. Lekko, zdrowo i apetycznie!



Składniki:

  • 1/4 młodej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie 
  • susz warzywny 
  • warzywko
  • świeży koperek
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 skrzydełka z kurczaka 
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 500ml wody

Sposób przygotowania:
Kapustę myjemy, szatkujemy i ponownie myjemy. Do gotującej się wody wrzucamy skrzydełka i pozostałe składniki. Gotujemy ok. 30 minut, aż bigosik stanie się gęsty i lekko wygotuje się woda. Na koniec obieramy skrzydełka z kości i ponownie wrzucamy do garnka.

Smacznego!

czwartek, 4 czerwca 2015

Owsianka z bananem i truskawkami

Owsiankę jem codziennie, ale niestety byłoby to zbyt monotonne, gdym cały czas jadła ją na "sucho". Zawsze w moim śniadaniu nie brakuje owoców. Sezon na truskawki powoli się rozpoczyna, więc czas dodać ją do swojego ulubionego posiłku. :)



Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka siemię lnianego
  • 1 łyżeczka nasion dyni (opcjonalnie)
  • kilka sztuk migdałów (opcjonalnie) 
  • 1/2 banana
  • 3/4 szklanki truskawek 
  • 1 szklanka mleka 2%

Sposób przygotowania:
Płatki owsiane na noc zalewamy wrzącą wodę. Następnego dnia do garnka wlewamy mleko, płatki owsiane, wszystkie nasiona i pokrojonego lub rozgniecionego banana. Gotujemy, aż owsianka będzie bardzo gęsta i mleko będzie się gotowało. Po przygotowaniu dodajemy pokrojone truskawki i przykrywamy przykrywą, aby owsianka napęczniała. Po upływie czasu przelewamy ją do miseczki.

Smacznego!


Milion Smaków Truskawek - druga edycja

wtorek, 2 czerwca 2015

Grillowana cukinia z twarożkiem, papryką i ziołami

Uwielbiam delikatne i sycące dania lub przekąski, a na dodatek w ciepłe wiosenne dni. Przedstawiam Wam cukinię z twarożkiem w roli głównej. Świetnie się komponują, a smakuje jeszcze lepiej. ;)



Składniki:
7 sztuk

  • 14 krążków cukinii
  • 125g twarogu chudego
  • 3 plastry papryki czerwonej
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól
  • świeży koperek

Sposób przygotowania:
Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w krążki. Posypujemy solą i ziołami prowansalskimi. Grillujemy z obu stron. Między czasie do miseczki przekładamy rozdrobniony twaróg, pokrojoną w kostkę paprykę, orzechy włoskie i pozostałe przyprawy. Jeśli cukinia będzie gotowa to przekładamy ją na talerz i nakładamy twarożek z papryką i ziołami, a następnie nakładamy krążek cukinii. Ewentualnie możemy podawać z ulubionymi sosami lub sałatkami.

Smacznego!