sobota, 7 lutego 2015

Zupa krem z brokuła

Uwielbiam jeść warzywa w różnych postaciach. Natchnęło mnie, abym zrobiła prostą i szybką zupę. Wyszła idealna, a na dodatek bardzo smakowała mojej mamie. :)



Sposób przygotowania:

  • 250g świeżego lub mrożonego brokułu
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera korzeniowego
  • 1/2 laski selera naciowego
  • 2 średnie ziemniaki
  • pieprz
  • susz warzywny
  • warzywko bez soli
  • skrzydełko z kurczaka
  • woda 

Sposób przygotowania:
Jeśli brokuł jest świeży dzielimy go na różyczki, myjemy. Wszystkie pozostałe warzywa obieramy, kroimy na mniejsze części i myjemy. Wszystko wrzucamy do garnka wraz z umytym skrzydełkiem z kurczaka i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 20-25 minut (w zależności od miękkości warzyw). Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i susz warzywny. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Blendujemy na gęsty krem.

Smacznego!



ZUPA KREM

czwartek, 5 lutego 2015

Jednoporcjowe ciastko dyniowe

W mojej spiżarce zalegało jeszcze jesienne puree z dyni. Chciałam je jak najszybciej wykorzystać, więc od tak zrobiłam szybkie i smaczne ciastko z dyni. Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem cynamonu. :)



Składniki:

  • 4 łyżki mąki kukurydzianej 
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1 jajko
  • 50 ml wody/mleka

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je z cukrem i miodem. Dodajemy przesianą mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy puree z dyni wodę lub mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Przelewamy do natłuszczonego naczynka. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 3 lutego 2015

Pełnoziarniste naleśniki z serkiem wiejskim i dżemem truskawkowym

Od czasu do czasu trzeba pozwolić sobie na małe słodkości. Ostatnio miałam wielką chęć na naleśniki w zdrowszej wersji. Smakowały jak klasyczne, ale wzbogacone o witaminy. :)



Składniki:

Ciasto:

  • ponad 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko

Farsz:
  • 2-3 łyżki serka wiejskiego
  • 2-3 łyżki dżemu truskawkowego bez cukru 

Sposób przygotowania:
Mąkę, wodę i jajko miksujemy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Na rozgrzaną patelnię teflonową lub odrobiną oliwy nalewamy ciasto. Przewracamy na drugą stronę, kiedy pojawią się pęcherzyki. Podajemy z farszem i składamy według ulubionego stylu.

Smacznego!