sobota, 10 stycznia 2015

Zupa krem z selera

Jak ja dawno nie jadłam zup krem z dużą ilością warzyw. Świetnie smakowała mojej mamie, więc warto podzielić się przepisem. Idealna sycąca i ciepła zupka na zimne i ponure zimowe popołudnie.



Składniki:

  • 1/2 lub mały seler korzenny
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 średnie ziemniaki 
  • 1,5-2 litry wody
  • 1-2 pałki z kurczaka
  • pieprz, jarzynka, ziele angielskie, liść laurowy

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Do garnka z wodą dodajemy umyte i oczyszczone pałki z kurczaka. Gotujemy ok. 10 minut, a następnie dodajemy warzywa. Jeżeli warzywa będą dosyć miękkie dodajemy pieprz, jarzynkę, ziele angielskie i gotujemy jeszcze ok. 5-8 minut. Wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy. Blindujemy na gęsty krem.

Smacznego!


czwartek, 8 stycznia 2015

Serniczek na zimo na piernikowym spodzie z galaretką

Z rozpoczętym Nowym Rokiem skusiłam się na wykonanie niskokalorycznego serniczka na zimno (ponownie!). Ciasto nie jest, aż tak czasochłonne, ale wymaga cierpliwości. Bardzo smakowało mi jak i rodzinie. :)



Składniki:

Spód:

  • 10-12 pierników
  • 1/4 kostki masła


Ciasto
  • 400g jogurtu greckiego
  • 1 czubata łyżka żelatyny + 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1-2 krople aromatu pomarańczowego
  • garść rodzynek
  • garść orzechów ziemnych 

Galaretka
  • 1 szklanka soku jabłkowego 100%
  • 1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 

Sposób przygotowania:
Spód
W rondelku rozpuszczamy masło. W blenderze rozkruszamy pierniki na pył. Do miski wsypujemy rozkruszone pierniki i ostudzone i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Ciasto:
Do miski wlewamy jogurt, rozpuszczoną żelatynę i aromat pomarańczowy. Mieszamy i wrzucamy rodzynki. 

Do ceramicznego naczynia wyłożonego folią spożywczą przekładamy spód i dokładnie rozprowadzamy i utwardzamy. Następnie wlewamy masę na ciasto. Na wierzch osypujemy orzechami i ziemnymi. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Galaretka
Do rondelka wlewamy sok jabłkowy i mieszamy dotąd, aż się zagotuje. Przelewamy do miseczki. Dodajemy żelatynę i cukier. Mieszamy, aż do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do wystudzenia.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i wlewamy masę na galaretkę. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Smacznego! 


wtorek, 6 stycznia 2015

Granola - przepis podstawowy

Od dawna chciałam wykonać domowe musli, bo temu ze sklepu w ogóle nie wierzę i omijam szerokim łukiem. Nic prostszego wykonać granolę z swoimi ulubionymi dodatkami!




Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 3 łyżki siemię lnianego 
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki orzechów ziemnych 
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3-4 łyżki miodu naturalnego

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy płatki, nasiona słonecznika, siemię lniane, wiórki kokosowe i orzechy. Wszystko mieszamy, dodajemy miód i ponownie mieszamy. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy zawartość i pieczemy przez 20-25 minut w 170 stopniach, mieszając co ok.5-8 minut, ponieważ granola szybko się przypala. Po upieczeniu i wystudzeniu dodajemy rodzynki i mieszamy. Przekładamy do szklanego słoika lub metalowej puszki.

Smacznego!