wtorek, 6 stycznia 2015

Granola - przepis podstawowy

Od dawna chciałam wykonać domowe musli, bo temu ze sklepu w ogóle nie wierzę i omijam szerokim łukiem. Nic prostszego wykonać granolę z swoimi ulubionymi dodatkami!




Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 3 łyżki siemię lnianego 
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki orzechów ziemnych 
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3-4 łyżki miodu naturalnego

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy płatki, nasiona słonecznika, siemię lniane, wiórki kokosowe i orzechy. Wszystko mieszamy, dodajemy miód i ponownie mieszamy. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy zawartość i pieczemy przez 20-25 minut w 170 stopniach, mieszając co ok.5-8 minut, ponieważ granola szybko się przypala. Po upieczeniu i wystudzeniu dodajemy rodzynki i mieszamy. Przekładamy do szklanego słoika lub metalowej puszki.

Smacznego!



sobota, 3 stycznia 2015

Białkowy omlet na słodko

W lodówce zalegały mi białka, więc musiałam w jakiś sposób je wykorzystać. W głowie zaświeciła mi się lampka, aby usmażyć białkowego omleta!



Składniki:

  • 4 białka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mleka 2%
Do podania:
  • 3 łyżki serka wiejskiego
  • 2 łyżki powideł śliwkowych 

Sposób przygotowania:
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem, aż się rozpuści. Do żółtek dodajemy mąkę i miksujemy. Dodajemy mleko i powtarzamy jak poprzednio. Do białek dodajemy masę i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Gotową masę na omlet przelewamy na patelnie z rozgrzanym olejem lub masłem. Smażymy z obu stron, aż do zarumienienia. Usmażony omlet podajemy z serkiem wiejskim i powidłami. 

Smacznego!


czwartek, 1 stycznia 2015

Jednoporcjowy serniczek na zimno

Witam w nowym 2015 roku! Nie mogę uwierzyć, że tyle czasu prowadzę bloga... W tym roku chciałabym życzyć pomyślności, wytrwałości, samych sukcesów i dużo szczęścia! Główną postacią postu jest jednoporcjowy serniczek na zimno. Pierwszy raz wykonałam jakiekolwiek ciasto na zimno i to był strzał w dziesiątkę!



Składniki:

  • 200g jogurtu greckiego 
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wody
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego 


Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuścić w wrzącej wodzie i odczekać, aż się ostudzi. Do miski wlewamy jogurt, cukier, ostudzoną żelatynę i aromat pomarańczowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy do miseczki i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

Smacznego!