czwartek, 11 grudnia 2014

Tofucznica z pieczarkami i pomidorem

Dania typowo dla wegetarian, ale również którzy nie przepadają za tradycyjną jajecznicą. Czym zastąpić klasyczne jajka? Oczywiście, że tofu! Dobrze doprawione przyciągnie osoby, którzy nie przepadają za smakiem klasycznego produktu z soi. 



Składniki:
2 porcje
  • 1 kostka tofu marynowanego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz
  • 3 duże pieczarki
  • 1 duży pomidor
  • olej

Sposób przygotowania:
Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w paski, dodajemy sól i pierz. Tofu rozgniatani widelcem i mieszamy z przyprawami. Pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnie z olejem dodajemy pieczarki. Dusimy, aż wyparuję woda. Po tym czasie dodajemy tofu i smażymy kilka minut. Pod koniec dodajemy pomidora.

Smacznego!


wtorek, 9 grudnia 2014

Serowe placuszki z dynią

W lodówce zalegało pudełeczko twarogu z którym nie wiedziałam co kompletnie zrobić. Kiedy głód przycisnął i kończył się termin ważności musiałam zużyć opakowanie. W taki sposób powstały delikatne placuszki z nutą dyni. :)



Składniki:

  • 250g chudego twarogu
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki puree z dyni  

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajko, rozgnieciony twaróg i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy. Potem dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Konsystencja musi być bardzo gęsta. Na rozgrzaną patelnię z olejem, łyżką nakładamy placki. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia, aby obciekł tłuszcz.

Smacznego!

sobota, 6 grudnia 2014

A`la flaczki z boczniaków

Kto by pomyślał, że tradycyjne flaczki wołowe można zamienić na wersję roślinną? Przepis wykorzystałam z bloga Jadłonomia. Chciałam na własny sposób przygotować i spróbować bardzo wytrawnego dania.



Składniki:

  • 250g świeżych boczniaków
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 1/4 selera 
  • mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:
Boczniaki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w paski, aby przypominały tradycyjne flaczki. Warzywa ścieramy na tartce o grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy starte warzywa, boczniaki, liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy, aby nieco zmiękły i zeszkliły. Do garnka z ciepłą wodą wrzucamy zawartość z patelni i gotujemy, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe składniki.

Smacznego!