wtorek, 7 października 2014

Zupa z czerwonej soczewicy i dyni

Nigdy nie próbowałam jakiekolwiek soczewicy. Skusiłam się na czerwoną. Z tego co mi wiadomo soczewica zawiera duża białka, więc śmiało mogą ją jeść wegetarianie. Nie chciałam, aby zupa była taka prosta - dodałam dynię. Smak był bardzo wykwintny z nutą pikantności. ;)



Składniki:

  • 2l bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler)
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/2 startej dyni Hokkaido
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • pieprz
  • sól
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
Sposób przygotowania:
Soczewicę płukamy w sitku pod zimą wodą. Do gotującego bulionu dodajemy: pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek i łyżkę masła. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki, startą dynię i soczewicę. Gotujemy ok. 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe składniki.

Smacznego!


sobota, 4 października 2014

Lunchbox #2: Gryczana z szpinakiem

Kolejna odsłona lunchbox'u. Tym razem bardzo smaczny i prosty. :)



Składniki:

  • 4 łyżki kaszy gryczanej
  • garść szpinaku
  • 1 pomidor
  • polędwica drobiowa - 2 plastry

Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidora i szpinak myjemy. Pomidora kroimy w drobną kostkę, a w szpinaku odcinamy ogonki. Wędlinę kroimy w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy.

Smacznego!


czwartek, 2 października 2014

Zupa krem z kukurydzy

Uwielbiam zupy krem, które zawierają wszystko w jednym. Na sklepowych półkach gdzie, nie gdzie można znaleźć jeszcze kolby kukurydzy. Ja oczywiście skusiłam się na jej kupno i wykonanie smacznej rozgrzewającej zupki. :)



Składniki:

  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 l bulionu drobiowego (marchew, pietruszka, seler, skrzydełko kurczaka)
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz, jarzynka, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie
  • grzanki z chleba razowego

Sposób przygotowania:
Kolbę kukurydzy umyć i obrać. Smażyć na maśle, aż do jej zeszklenia. Do gotowego bulionu dodajemy kukurydzę, rozdrobniony czosnek, posiekaną cebulę, jogurt, a pod koniec gotowania - przyprawy (gotujemy jeszcze ok. 10 minut). Wszystko miksujemy (oprócz skrzydełka) na gładki krem. Podajemy z ciepłymi grzankami.

Smacznego!