poniedziałek, 7 lipca 2014

Kotleciki brokułowo - jajeczne

Uwielbiam brokuł i mogę z niego robić dosłownie wszystko! Jakiś czas temu wpadłam na pomysł zrobienia pieczonych kotlecików bez zero procentu tłuszczu. Obawiałam się, że nie wyjdą jakie powinny, ale jednak się myliłam. Wyszły pyszne!


Składniki: (6-7 kotlecików):
  • 150 g brokułu
  • 1 ugotowane jajko
  • 2 jajka
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki dowolnych otrębów
  • 1 mała cebula
  • przyprawy (pieprz, sól, papryka słodka, czosnek mielony)

Sposób przygotowania:
Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie 3 minuty. Po ugotowaniu od razu rozgniatamy go widelcem. Gotujemy jajko na twardo (10 minut od momentu zagotowania się wody), studzimy i obieramy. Na patelni z odrobiną oleju wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, aby się zeszkliła. Do miski wrzucamy brokuł, cebulę, drobno pokrojone ugotowane jajko, dwa surowe jajka, płatki owsiane, otręby i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Polecam podawać je z pikantnym ketchupem lub sosem jogurtowo-czosnkowym.


Smacznego!

piątek, 4 lipca 2014

Odchudzona fasolka po bretońsku

Od dziecka uwielbiałam fasolkę po bretońsku. Zawsze moja mama dodawała boczek i kiełbasę, a ja oczywiście odchudziłam wersję. Zamiast tłustego mięsa zastąpiłam piersią z kurczaka. Niby niewielkie zmiany, a smakuje wyśmienicie!


Składniki:
  • 1 szklanka fasoli Jaś
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 duży pomidor
  • 1 cebula 
  • przyprawy (pieprz, sól, słodka papryka, majeranek, czosnek mielony)
Sposób przygotowania:
Fasolę moczymy w wodzie na całą noc. Następnego dnia odsączamy ją, wrzucamy do garnka w lekko osolonej wodzie i gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę i zostawiamy ok. 250 ml. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy, aby się zeszkliła. Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy z błon i kroimy w cienkie paski, a następnie podsmażamy lekko na patelni.  Pomidora myjemy i zalewamy wrzątkiem, następnie obieramy ze skórki, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy na patelnię. Czekamy, aby całkowicie zrobił się przecier mieszając co jakiś czas. Cebulę, pierś z kurczaka oraz pomidora wrzucamy do fasoli i gotujemy ok 15 minut. Na koniec przyprawiamy, polecam dodać więcej papryki, aby zupa miała ostrzejszy smak.

Smacznego!


wtorek, 1 lipca 2014

Produkty przyspieszające metabolizm

Jeśli ktoś przechodzi na dietę lub po prostu na zdrowy styl życia zapewne jest bardzo ciekawy jakie produkty przyśpieszają przemianę materii w organizmie. Właśnie one sprawiają nam kluczową rolę, dzięki nim tracimy zbędne kilogramy, a dodatkowo wzbogacamy się w witaminy, mikroelementy.i makroelementy.

Poniżej przedstawię najskuteczniejsze spalacze tłuszczu.

Jogurt naturalny


Dzięki swoim właściwością, które posiada m.in bakterie mlekowe przyspiesza proces trawienia, przedłuża sytość w żołądku oraz zaopatruje organizm w białko..

Papryczka chili


Jej ostry smak, który powoduje bardzo duże odczucie gorąca i palenia przyspiesza procesy trawienne jedzenia.

Płatki owsiane

Bogate w błonnik, sprawiają sytość przez bardzo długi czas, przyspieszają proces trawienny.

Jabłka


Zawarte w nich antyoksydanty zatrzymują powstawanie chorób, zawiera dużo błonnika oraz sprawiają odczucie sytości. Czym kwaśniejsze jabłko tym zawiera więcej witamin.

Zielona herbata

Ma właściwości hamują rozwój bakterii w układzie pokarmowym, pobudza również do wydzielina soków trawiennych. Obniża ciśnienie we krwi oraz poziom cholesterolu. 

Chude mięso

Zawiera dużo białka oraz niewielką ilość tłuszczu. Najlepszym mięsem jest filet z piersi z kurczaka oraz niewielka ilość wołowiny i cielęciny. 

Jajka


Spokojne mogę obalić mit, że jajka zawierają dużo cholesterolu. Jest to jedna wielka bzdura! Zawierają bardzo dużo ilość białka, które szybko się trawi i sprawia długą sytość. Zaleca się je spożywać na śniadanie, które nada nam dużo energii.

Woda


Kiedyś nawet napisałam o tym wpis. Wiadomo człowiek składa się z 70% wody, ale ciągle jej potrzebuje. Wypicie szklanki na czczo powoduje szybsze trawienie posiłków i spalanie tłuszczu. Zaleca się wypicie 2 litrów dziennie.

Opisałam tylko najważniejsze produkty po które najczęściej sięgamy. Wszystko jest zdrowe, ale z umiarem i odpowiednim przygotowaniem!