wtorek, 5 czerwca 2018

Gryczane ciasto z truskawkami i kefirem

Sezon na truskawki w pełni. Uwielbiam je i dlatego wzięła się nazwa bloga (taka ciekawostka). Kefir i truskawki? Brzmi doskonale! Jeszcze tylko dodać mąkę i niezbędne składniki do wypieku - mamy ciacho!



Składniki:

  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 30ml kefiru
  • 2 jaja
  • 2 łyżki erytrytolu
  • szczypta proszku do pieczenia
  • aromat
  • 2-3 truskawki + mąka do obtoczenia
  • dekoracja: płatki migdałowe 

Sposób przygotowani:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, kefir, proszek do pieczenia i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Kolejno wrzucamy pokrojone i obtoczone w mące truskawki. Masę mieszamy łyżką. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

2 komentarze: