czwartek, 31 maja 2018

Placuszki z mąki z ciecierzycy, truskawkami i jabłkiem na kefirze

Kefir gości w moim jadłospisie coraz częściej. Polecam spożywać mleczne napoje fermentowane ze względu na kultury bakterii, które doskonale wpływają na mikroflorę jelitową. Po raz pierwszy miałam do czynienia z mąką z ciecierzycy (i nie ostatni). Doskonale zestawiła się z kefirem oraz owocami.



Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 2 jaja
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat
  • owoce: kilka odszypułkowanych i umytych truskawek, obrane i pokrojone w kostkę jabłko

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat oraz kefir. Całość dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy owoce. Masę mieszamy łyżką. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam ciecierzycę! Na pewno wypróbuję przepis! :)

    http://xjustdaria.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Z linku do "racuszków lnianych" odsyła mnie do tego przepisu... Mogłabyś podzielić się przepisem na te racuchy lniane, chętnie bym wypróbowała bo mam akurat mąkę lnianą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę:
    https://truskawkowa-fiesta.blogspot.com/2018/04/racuszki-z-maki-lnianej.html

    OdpowiedzUsuń