wtorek, 19 grudnia 2017

Lekkie ciasto z skórką pomarańczy

Zapach pomarańczy w okresie zimowych - coś pięknego! Kandyzowana skóra w cieście jeszcze lepsze rozwiązanie z dodatkiem mąki ryżowej, która sprawia, że wypiek jest bardzo delikatny. Polecam!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika 
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • opakowanie skórki pomarańczowej + mąka do obtoczenia
  • aromat pomarańczowy 
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę, następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz skórki pomarańczowej). Dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczoną w mące skórkę pomarańczową. Całość mieszamy łyżką. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

13 komentarzy: