wtorek, 14 listopada 2017

Naleśniki amarantusowe z twarożkiem kokosowym

Uwielbiam kombinować w kuchni, a zwłaszcza w weekendy kiedy mam bardzo dużo czasu. Moją kolejną improwizacją były naleśniki z wykorzystaniem mąki amarantusowej oraz kokosowej. Po prostu rewelacja!



Składniki:
Naleśniki
3-4 sztuki

  • 2 jaja
  • 10 tabletek słodziku
  • 3 łyżki mąki amarantusowej
  • 1/4 szklanki mleczka kokoswego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • aromat
Twarożek
  • 2-3 łyżki mąki kokoswej
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego

Sposób przygotowania:
Naleśniki
Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, mleczko kokosowe, proszek do pieczenia oraz aromat. Całość dokładnie miksujemy. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

Twarożek
Mąkę kokosową mieszamy z mleczkiem kokosowym do uzyskania gęstej konsystencji. W razie uzyskania szybkiego wchłonięcia mleczka przez mąkę dolewamy wodę.

Naleśniki faszerujemy twarożkiem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

4 komentarze: