wtorek, 22 sierpnia 2017

Ciasto jaglano-migdałowe z suszonymi morelami

Uwielbiam kombinować w kuchni! Ciasta zawsze robię z głowy. Nie sugeruje się innym przepisem. O dziwo zawsze mi wychodzą! Tak było i tym razem. to był strzał w dziesiątkę! Mąka jaglana nadaje puszystość, a mąka migdałowa smaku i zapachu, natomiast suszone morele słodyczy.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 4 łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • 4 suszone morele + mąka do obtoczenia
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja z ksylitolem ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę i obtoczone mąką suszone morele. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Można zastąpić mąkę jaglaną dodatkową porcją mąki migdałowej? :)
    http://alternatywypiecipol.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie, gdyż mąka migdałowa chłonie wodę i może wyjść zakalec.

      Usuń