wtorek, 11 kwietnia 2017

Zupa krem brokułowo-pietruszkowa

Nadeszła wiosna, więc pora korzystać z dobroci natury! W roli głównej brokuł i pietruszka. Niesamowite połączenie!



Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mała marchew
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • przyprawy: jarzynka bez soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, świeżo mielony pieprz
  • 1,5l wody

Sposób przygotowania:
Do garnka z zimną wodą wrzucamy skrzydełka. Czekamy, aż zagotuję się woda. Następnie obieramy warzywa (pietruszkę i marchew), brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Myjemy i dzielimy na mniejsze porcje. Wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy kilka minut, kiedy warzywa będą lekko miękkie. Na pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Po ugotowaniu zupy, wyjmujemy skrzydełka, liść laurowy i ziele angielskie. Całość blendujemy na gęsty krem.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Też często ją jadam. Ostatnio zupy krem skradły mi serce. Polecam zupę z szoczewicy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo energetycznie wygląda, na wiosnę w sam raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas zupy gotujemy na wodzie z filtra aby dodać im dodatkowej, prozdrowotnej mocy :) Mamy filtr na ujęciu wody i to dzięki niemu smak naszej kuchni zmienił się na plus.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas tak samo - zupy i napoje zyskują zupełne innego smaku, kiedy przygotowane są na czystej wodzie. :) My zaopatrzyliśmy się w odwróconą osmozę do kuchni, zamiast filtra na cały dom, ale wzięliśmy urządzenie z wkładem mineralizującym, dlatego dodatkowo mamy pitną wodę jak z butelki, ale prosto z kranu. ;)

      Usuń
  4. Uwielbiam takie wiosenne połączenia! Wygląda mega apetycznie, skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń