wtorek, 18 kwietnia 2017

Babka pomarańczowa

Już po świętach, ale dlaczego nie można zrobić po świątecznej babki? Warto zachować klimat świąt z tej okazji, że jest wiosna! Zachęcam do upieczenia bardzo dobrej i szybko znikającej babki pomarańczowej! 



Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru trzcinowego 
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • aromat pomarańczowy 


Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy sok pomarańczowy, oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, olej i aromat. Całość miksujemy do połączenia składników. Surową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

7 komentarzy: