czwartek, 2 lutego 2017

Jednoporcjowa szarlotka na kruchym cieście

Bardzo szybka i smaczna szarlotka na raz. Idealna do popołudniowej herbatki. :)



Składniki:
Kruche ciasto:

  • 1 żółtko
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki erytrolu lub ksylitolu
  • 1 szklanka mąki ryżowej
Mus:
  • 2 jabłka
  • cynamon
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Do miski dodajemy mąkę, erytrol, żółtko, olej i wodę. Zagniatamy ciasto. Następnie wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

W między czasie myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach jabłka. Wrzucamy je do garnka. Pod koniec prażenia dodajemy cynamon, mąką ziemniaczaną i sok z cytryny.

Po upływie czasu, wyjmujemy ciasto i przekładamy do natłuszczonej formy na tartę (średnica 22 cm). Następnie przekuwamy je widelcem. Kolejno przekładamy mus jabłkowy. Ciasto pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

4 komentarze: