czwartek, 28 stycznia 2016

Smażona gruszka w wegańskim cieście owsianym

Od czasu do czasu przeciętny człowiek powinien odstawić nabiał i mięso nie tylko w celach etycznych, ale również i zdrowotnych. Tym razem przygotowałam gruszkę w wegańskim cieście, które na surowo jest bardzo gęste, a po usmażeniu bardzo chrupkie.



Składniki:

  • 1 gruszka świeża lub w syropie
  • 4 łyżki mąki owsianej
  • 1 łyżka siemię lnianego mielonego + 3 łyżki wrzącej wody 
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 ml wody gazowanej
  • aromat pomarańczowy
  • olej kokosowy 

Sposób przygotowania:
W szklance mieszamy siemię z wodą, następnie do miski dodajemy mąkę, gotowe siemię, proszek do pieczenia, cynamon, aromat i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy pokrojoną gruszkę - mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem koksowym, aż do zarumienienia.

Smacznego!
 

wtorek, 26 stycznia 2016

Ciasto fasolowo-sernikowe

Kolejna kombinacja w kuchni. Tym razem połączenie fasoli z serkiem. Ciasto fasolowe stało się moim ulubionym, więc postanowiłam połączyć je z sernikiem. Smak jest niebiański! Polecam!



Składniki:
Ciasto fasolowe:

  • puszka odsączonej i przepłukanej czerwonej fasoli 
  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 2 łyżki karobu (można zastąpić kakao)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • aromat rumowy
Sernik:
  • 400g serka homogenizowanego naturalnego 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka przyprawy do sernika (można ominąć)
  • 1 łyżka mąki
  • aromat pomarańczowy 

Sposób przygotowania:
Ciasto fasolowe:
Wszystko wrzucamy do misy blendera (oprócz płatków owsianych). Wszystko blendujemy. Na koniec dodajemy płatki owsiane. Masę na ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki.

Sernik:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i przyprawy do sernika na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, serek i aromat pomarańczowy. Wszystko dokładnie miksujemy nie zbyt długo. Kolejno do masy serowej dodajemy ubite białka. Mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia. Masę sernikową przelewamy na ciasto fasolowe. 

Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ciasto nie wyjmujemy. Zostawiamy na 15 minut w piekarniku.

Smacznego!

czwartek, 21 stycznia 2016

Wielka rewolucja w zdrowym odżywianiu - Piramida Zdrowia

Kilka dni temu naukowy z Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) opracowali nową piramidę zdrowia.



Nieco się zmieniła, a mianowicie:

  • na pierwszym miejscu znalazła się aktywność fizyczna - każdy zdrowy człowiek powinien minimum 5 razy w tygodniu po 30-35 minut wykonywać ćwiczenia m.in: jazda na rowerze, bieg czy marsz;
  • drugie miejsce zajęły warzywa - powinni stanowić dodatek w każdym z pięciu posiłków każdego dnia;
  • trzecie miejsce zajmują produkty zbożowe - jeśli nie jemy węglowodanów to nie mamy siły i energii na inne czynności życiowe,  produkty zbożowe powinny stanowić: pełnoziarniste pieczywo i makarony, kasze i ryż;
  • pozostałe pozycje to nabiał, mięso i ryby, tłuszcze roślinne i zwierzęce; w nowych zasadach zmianą jest przemiana tłuszczów zwierzęcych na roślinne.

Przede wszystkim najważniejszą rolą w posiłkach zajmują warzywa i owoce, które powinnyśmy spożywać ponad 400 gramów dziennie. Mięso należy spożywać ok 500 gramów tygodniowo na rzecz tego zastępujemy to roślinami strączkowymi i orzechami szczególnie włoskimi, które są bogate w białko i zdrowe tłuszcze. Również nie zapomnijmy o piciu 1,5-2 litrów wody dziennie, dzięki temu nasze ciało nie jest spuchnięte, a przede wszystkim woda daje życie!

Pamiętajmy! Życie mamy tylko jedno, więc należy je szanować!

wtorek, 19 stycznia 2016

Zielony omlet a'la Shrek

W kuchni też może być zabawnie i zdrowo! Ja również postanowiłam się zabawić i usmażyć zielonego omleta! Jak już jest gotowy i go przekroimy jest tak zielony, że od razu ma się ochotę na wiosnę. :)



Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 białka (opcjonalnie)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka młodego jęczmienia
  • 2 łyżki mąki orkiszowej 
  • szczypta proszku do pieczenia
  • dżem lub powidła do posmarowania
  • wiórki kokosowe do posypania 
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie miksujemy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, aż do zarumienia z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!