czwartek, 13 października 2016

Zupa pomidorowo-dyniowa z ryżem

Bardzo chętnie wykorzystuję dary lata i jesieni. Uwielbiam dania na ciepło, które bardzo ogrzeją organizm z chłodnego powietrza będącego dworze. Mam kilka dań, które zajmują moją listę numer ... . Po raz kolejny przedstawiam barwną zupę, tym razem z pomidora i dyni.



Składniki:

  • 2 pomidory 
  • 1/2 szklanki puree z dynii
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • 2 łyżki suchego ryżu białego
  • 1 marchew
  • 1/4 pietruszki
  • kawałek selera
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz czarny ziarnisty, suszone pomidory, szczypta pieprzu cayenne, jarzynka bez soli
  • 2l wody

Sposób przygotowania:
Do garnka z zimną wodą wrzucamy umyte skrzydełka. Czekamy, aż się zagotuję, Międzyczasie obieramy, kroimy w słupki i myjemy warzywa. Do gotującej się wody dodajemy przepłukany ryż i warzywa wraz z puree z dyni. Pod koniec gotowania dodajemy wszystkie przyprawy. 

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Dyni z pomidorami jeszcze nie łączyłam, więc fajny pomysł na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń