wtorek, 4 października 2016

Gruszkowiec

W tym roku sezon na gruszki w moim ogródku był bardzo owocny. Z okazji, że bardzo lubię te owoce postanowiłam przygotować bardzo smaczne i apetyczne ciasto z gruszkami. Gruszkowiec jest bardzo wilgotny, słodki i syty, więc śmiało się można nim najeść. :)



Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 10 tabletek słodziku
  • 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • 2-3 łyżki wody gazowanej
  • 1 lub 2 gruszki

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy banana, cynamon, proszek do pieczenia i oba rodzaje mąk. Wszystko dokładnie miksujemy, dodając stopniowo wodę. Na koniec do masy dołączamy startą na tartce o grubych oczkach gruszkę. Całość mieszamy łyżką. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

5 komentarzy: