czwartek, 29 września 2016

Risotto z papryką i suszonymi grzybami

Kuchnia włoska jest mi bliska, gdyż spędziłam w Italii miesiąc poznając kulturę i kuchnię tego kraju. Risotto zalicza się do jednych z moich ulubionych dań. Postanowiłam przygotować je z papryką i suszonymi grzybami, niestety nie posiadałam wina. Świetny smak i aromat. Polecam dla osób, którzy uwielbiają kuchnię włoską!



Składniki:

  • 1 szklanka ryżu Arborio
  • 1 l bulionu z rosołu
  • 1 cebula
  • 2 średnie papryki
  • garść suszonych grzybów
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: jarzynka, suszone pomidory, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy 
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodajemy ryż. Kolejno ryż zalewamy jedną szklanką bardzo gorącego bulionu. Czekamy, aż ryż wchłonie bulion i dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę i umyte pod gorącą wodą grzyby. Co jakiś czas dodajemy bulion, aż ryż zrobi się miękki i całkowicie wchłonie wodę. Pod koniec wrzucamy łyżkę masła i przyprawy. 

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na super szybki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam włoską kuchnię! To musi być pyszne:) Z chęcią przygotuję w domu;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na obiad ze smakowitymi składnikami :)

    OdpowiedzUsuń