wtorek, 2 sierpnia 2016

Jagodowe placuszki jaglano-ryżowe

Sezon na jagody się kończy, ale również można zastąpić je borówką amerykańską. Świetne zestawienie stanowią mąka jaglana i ryżowa. Mąka jaglana sprawia, że placuszki są bardzo puszyste, natomiast mąka ryżowa bardzo delikatne.



Składniki:

  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 10 tabletek słodziku
  • aromat waniliowy
  • jagody

Sposób przygotowania:
Jajko ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajmy oba rodzaje mąk. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajmy umyte i osuszone jagody. Mieszamy ponownie za pomocą łyżki. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, aż pojawią się z jednej strony bąbelki.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Wyglądają niezwykle smakowicie, muszę spróbować zanim skończy się sezon na jagody :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne placuszki. Szkoda, że jagody się kończą, chociaż w górach dopiero pewnie zaczną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sezon jagodowy w pełni, więc takie placuszki to super pomysł. Świetnie smakują także z rożnymi jogurtami i serkami :) Różne inspiracje w moim profilu.

    OdpowiedzUsuń