czwartek, 26 maja 2016

Rosół z masłem klarowanym i świeżym koperkiem

W końcu nastała prawdziwa wiosna, ale niektórych z nas dopada przeziębienie. Polecam przygotować smaczny i sycący rosół. Szybko postawi na nogi. Świetnego aromatu dodaje masło klarowane i świeży koperek. :)



Składniki:

  • włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler
  • średnia cebula
  • 2 skrzydła kurczaka
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • przyprawy: jarzynka bez soli, susz warzywny, świeżo mielony pieprz, suszone pomidory z z czosnkiem i bazylią, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie 
  • świeży koperek
  • woda

Sposób przygotowania:
Do zimnej wody wrzucamy umyte skrzydełka. Następnie do gotującej się wody dodajemy włoszczyznę, opaloną cebulę. Gotujemy kilka minut po czym dodajemy masło klarowane i przyprawy. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy. Po ugotowaniu rosołu, który jest już w talerzu dodajmy świeży koperek.

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Do rosołu nigdy nie mogłam się przekonać, jednak sprawdza się u mnie podczas przeziębień. Nie pomyślałabym o dodatku masła klarowanego. Na pewno danie zyskało charakterystycznego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest świetny też na kaca. Ale ciiiiii, ja nie piję. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja dawno nie jadłam rosołku! Musze wkrótce zrobić i to z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. akurat rosół to coś czego nie jem :) chyba, że jestem na weselu i mi nie wypada :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny rosołek :) a jaki tłuściutki :D mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny patent na dodanie masła klarowanego. Nie omieszkam wypróbować przy okazji ;)

    OdpowiedzUsuń