czwartek, 24 marca 2016

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą

Od kilkunastu dni jem jedzenie szybko ze względu na ograniczoną ilość czasu. W końcu postanowiłam dłużej spędzić czasu w kuchni, więc przygotowałam zdrową i smaczną zapiekankę. :)



Składniki:

  • 300g makaronu pełnoziarnistego
  • paczka zupa krem z białych warzyw Proste Historie
  • paczka zupa krem z zielonych warzyw Proste Historie
  • paczka zupa krem z żółtych warzyw Proste Historie 
  • 500g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 30g koncentratu pomidorowego
  • 200g mozzarelli
  • przyprawy: kebab-gyros, przyprawa do kuchni włoskiej, czosnek granulowany, pieprz, suszony koperek

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni z olejem dusimy wszystkie warzywa. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy: kebab-gyros, przyprawa do kuchni włoskiej, pieprz i czosnek granulowany. Między czasie przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy jogurt, koncentrat pomidorowy, czosnek granulowany i suszony koperek. Wszystko dokładnie mieszamy. Na desce kroimy w kostkę mozzarellę. Jeśli wszystko jest już gotowe to w dużej misce łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Następnie gotowe danie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Bardzo fajne, sycące i bogate danie.Bardzo chętnie bym coś tak przyjemnego zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna zapiekanka :-) życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. To na prawde pysznie wyglada :o Lubie dania z makaronem.

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam! :) do zapiekanek makaronowych mam słabośc, a ta w dodatku jest zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń