wtorek, 9 lutego 2016

Tofu z makaronem ryżowym i marchewką

Od czasu do czasu można pozwolić na małe odstępstwo od popularnej diety, więc tradycyjnego "kurczaka z ryżem" można zastąpić na wegetariański sposób, a mianowicie tofu z makaronem ryżowym.  Orientalnego smaku doda sos oraz smażona marchewka. :)



Składniki:
  • 1/2 kostki tofu naturalnego
  • 100g makaronu ryżowego
  • 1 marchewka
  • przyprawa chińska 5 smaków Kamis
  • olej kokosowy
Marynata dla tofu:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu terijaki
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • papryka słodka mielona
  • szczypta pieprzy cayenn

Sposób przygotowania:
Tofu kroimy w kostkę i zalewamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Na rozgrzanej patelni z olejem na małych ogniu smażymy tofu. Po usmażeniu przekładamy na talerz i smażymy marchewkę z przyprawą 5 smaków. Jeśli wszystko jest gotowe to danie podajemy z wszystkimi produktami podanymi w przepisie.  

Smacznego!   

6 komentarzy:

  1. omomomo! aż naszła mnie ochota na kuchnię wschodu!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja już od dawna chcę spróbować tofu, jednak nie wiem gdzie je kupić...

    http://justdaaria.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio mam małą fazę na tofu. :D Przepis wykorzystam pewnie nawet dzisiaj. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Na dzisiejszy obiad jak znalazł!

    Zapraszam do siebie ;-) make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń