piątek, 8 stycznia 2016

Karobowe racuchy z jabłkami

Od kiedy okazało się, że mam uczelnie na kakao zaczęłam używać jego zamiennika - karobu. Jest nie niemal identyczny w smaku jak jego przeciwnik i przynajmniej nie uczula. Kolejną prostą potrawą są karobowe racuchy z jabłkami. Uwielbiam placki, więc mogę jeść je codziennie. :)



Składniki:

  • 1 średnie jabłko
  • 4 łyżki mąki pszennej graham
  • 1 czubata łyżeczka karobu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • aromat waniliowy
  • cukier puder do dekoracji 
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, karob, proszek do pieczenia, mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy łyżką. Na rozgrzaną patelnię z olejem po jednej łyżce kładziemy masę na placki. Smażymy z obu stron do zarumienienia.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Wspaniałe racuszki, bardzo takie lubię na śniadanko, też często używam karobu zamiast kakao :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez unikam kakao i czekolady ze względu na częsty wysyp na twarzy :( Ale karob pokochałam, więc te placuszki mnie bardzo ciekawią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne racuszki :) Pycha śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają obłędnie, chętnie bym wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń