wtorek, 26 stycznia 2016

Ciasto fasolowo-sernikowe

Kolejna kombinacja w kuchni. Tym razem połączenie fasoli z serkiem. Ciasto fasolowe stało się moim ulubionym, więc postanowiłam połączyć je z sernikiem. Smak jest niebiański! Polecam!



Składniki:
Ciasto fasolowe:

  • puszka odsączonej i przepłukanej czerwonej fasoli 
  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 2 łyżki karobu (można zastąpić kakao)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • aromat rumowy
Sernik:
  • 400g serka homogenizowanego naturalnego 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka przyprawy do sernika (można ominąć)
  • 1 łyżka mąki
  • aromat pomarańczowy 

Sposób przygotowania:
Ciasto fasolowe:
Wszystko wrzucamy do misy blendera (oprócz płatków owsianych). Wszystko blendujemy. Na koniec dodajemy płatki owsiane. Masę na ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki.

Sernik:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i przyprawy do sernika na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, serek i aromat pomarańczowy. Wszystko dokładnie miksujemy nie zbyt długo. Kolejno do masy serowej dodajemy ubite białka. Mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia. Masę sernikową przelewamy na ciasto fasolowe. 

Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ciasto nie wyjmujemy. Zostawiamy na 15 minut w piekarniku.

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! Ciasto na pewno smakuje pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, muszę koniecznie wypróbować... :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto fasolowe bardzo lubię, sernik też...muszę wypróbować takie połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe :) Ciasto z fasoli jeszcze przede mną, ale coś czuję, że niedługo się na nie skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem bardzo ciekawy smaku takiego sernika, bo jestem wielkim fanem serników, a takiej wersji nie miałem okazji spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szczególnie ciekawe to ciasto fasolowe:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny pomysł!Smak musiał być nieziemski :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę w końcu spróbować ciasta z fasoli :)

    OdpowiedzUsuń
  9. można serek homogenizowany zamienić na twaróg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale najlepiej, aby był specjalny do sernika. :)

      Usuń