wtorek, 29 grudnia 2015

Marchewkowe babeczki z przyprawą korzenną i orzechami

Święta, święta i po świętach. Większość z nas czuje przejedzenie po wytrawnych posiłkach, które zjadamy tylko kilka razy w roku, jeśli ktoś dba o linie - oczywiście. Marchewkowe babeczki są świetną alternatywą na sylwestrową przekąskę. Zachęcam do wypieku!



Składniki:
Suche:

  • 1 szklanką startej marchewki 
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
Mokre:
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mleka
Dodatkowo:
  • orzechy lub bakalie

Sposób przygotowania:
Suche składnik mieszamy razem tak samo jak mokre. Do suchych składników dodajemy mokre i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do papierowych papilotek zamieszczonych w specjalną blachę do babeczek. Na wierzch kładziemy orzechy lub bakalie. Babeczki pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach, aż do suchego patyczka.

Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Świetne babeczki, uwielbiam wypieki marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jakie fajne babeczki :-) muszą być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, w święta trudno pilnować diety, ale z drugiej strony Bożenrodzenie jest tylko raz w roku ;) Ja już powoli wracam do normalnego kulinarnego rytmu, więc z przyjemnością wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają wspaniale, i są jeszcze jednym powód by wielbić marchewkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam muffinki, to takie małe zdradliwe babeczki...

    OdpowiedzUsuń
  6. Suuper. :D Dodałabym jeszcze trochę masła orzechoweo i byłabym w raju.:D

    OdpowiedzUsuń