sobota, 14 listopada 2015

Chleb mieszany na drożdżach z kminkiem i rodzynkami

Od bardzo dawna nie piekłam domowego chleba. Stęskniłam się za jego smakiem i zapachem, aż w końcu musiałam go zrobić! Zapach rozchodził się po całym mieszkaniu, a domownicy nie mogli go nachwalić. :)



Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 2000
  • 1 szklanka mąki graham typ 1850
  • 2 1/2 szklanki wody
  • 40g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżka soli
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • rodzynki + mąką do obtoczenia
  • płatki owsiane do posypania blachy 

Sposób przygotowania:
Do miseczki wrzucamy rozkruszone drożdże wraz z cukrem. Zalewamy ciepłą wodą i czekamy, aż drożdże urosną. Do dużej miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąk, kminek, sól i obtoczone w mące rodzynki. Kolejno wlewamy wyrośnięte drożdże i wodę. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką (ok.5 minut). Ciasto powinno być gęste. Następnie masę przekładamy do natłuszczonej i wyspanej płatkami owsianymi blachy. Odstawiamy ciasto, aż do wyrośnięcia. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach.

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Pysznie :-) uwielbiam domowe chlebki z różnymi dodatkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe chleby :) Wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowa piekarnia zawsze jest na 1 miejscu 😁 uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  4. gdyby nie ten kminek to pewnie bym się skusiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do niedawna bardzo nie lubiłam kminku. A teraz bez problemu szamam wszystko i wiele potraw musi go mieć. A ten chlebek z kminkiem zjadłabym bez zastanowienia! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie cierpię ani kminku ani rodzynek. :<

    OdpowiedzUsuń
  7. przepisan zapisany! wygląda bardzo pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kminek i rodzynki? Ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam kminek!! chlebek musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis!:)
    Domowy chleb najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  11. kminek i rodzynki w pysznej kromce chleba;)

    OdpowiedzUsuń