wtorek, 7 lipca 2015

Zupa krem z kalafiora i soczewicy

Kiedy jest lato każdy ma ochotę na kolorowe posiłki. W kuchni miałam zalegającego kalafiora, więc postanowiłam wykonać szybką zupę. Aby nie było nudno dodałam soczewicę i koncentrat pomidorowy, żeby zupa zyskała aksamitny kolor!



Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • pęczek włoszczyzny
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • pieprz
  • warzywko
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • woda

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, włoszczyznę obieramy, a kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. Soczewicę płuczemy pod zimną wodą. Wszystkie warzywa i soczewicę przekładamy do garnka, gotujemy ok. 15 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i warzywko. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Kolejno całość blendujemy na gęsty krem.

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Brzmi i wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boski kolor! Muszę wypróbować takiego kremu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny kolor, a i smak z pewnością wyśmienity!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie :) podałabym to z prażonymi płatkami migdałow :D

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda niesamowicie, uwielbiam takie kremy, sycą na bardzo długo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł! ja mam zalegającą soczewicę i już chyba wiem co z nią zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zupka z soczewicy to ja chętnie, bo ostatnio bardzo mi posmakowały, a w połączeniu z kalafiorem jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń