czwartek, 25 czerwca 2015

Zupa kalafiorowa-batatowa z warzywami

Sezon na warzywa jest w pełni, więc można wykorzystać wszystkie po trochu. W tym wydaniu przygotowałam szybką zupę z kalafiora i batata w roli głównej. Całość zajmuje 20 minut. :)



Składniki:

  • 3 różyczki kalafiora
  • 1 mały batat
  • włoszczyzna (1 duża marchewka, kawałek pietruszki, kawałek selera, 1 łodyga selera naciowego, kawałek pora 
  • 1 pomidor
  • przyprawa "warzywko" lub jarzynka
  • pieprz
  • 2 liście laurowe 
  • 2 ziela angielskie
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • woda

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, batata i włoszczyznę obieramy i kroimy w plastry lub kostkę. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze części. Pomidora kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy wodę i czekamy, aż się zagotuję. Następnie wrzucamy skrzydełka i wszystkie warzywa. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe składniki.

Smacznego!

13 komentarzy: