sobota, 27 czerwca 2015

Pesto z sałaty z makaronem i tuńczykiem

W ogródku mam pełną moc sałaty, więc postanowiłam wykonać popularne pesto, które świetnie współpracuje z makaronem, a na dokładkę z tuńczykiem z sosie własnym. :)



Składniki:
Pesto:

  • sałata
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie



  • 50g makaronu spaghetti z pszenicy durum 
  • puszka tuńczyka z sosie własnym 


Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do blendera wrzucamy umytą i osuszoną sałatę, Umyte i pokrojone pomidorki koktajlowe, oliwę z oliwek, nasiona słonecznika i wszystkie przyprawy, Wszystko dokładnie blendujemy. Na talerzyk nakładamy makaron, odsączonego tuńczyka z puszki i pesto z sałaty.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. No jaki niespotykany przepis. Jeszcze się z takim nie zetknęłam i chyba nie jadłam sałaty w innej wersji niż ze śmietaną lub oliwą z oliwek. Rewelacja :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł. Jestem ciekawa jak smakuje to pesto :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wielkie dzięki za to wspaniałe pesto. Kiedy czasem mówię ludziom o tym, że sałatę można jeść przez cały rok w wielu odsłonach, dziwnie na mnie patrzą... A tutaj proszę - otwarty umysł, fajny przepis. Brawo!

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha, rzadko jem pesto, ale chyba to zmienię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł, musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię makaron w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł na pesto! muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń