wtorek, 26 maja 2015

Jogurtowe pszenno-gryczane ciasto z truskawkami

Sezon truskawkowy niemal się rozpoczął, a ja wykorzystuje ostatnie sztuki mrożonych. Szybko chciałam je wykorzystać, więc 'upichciłam' jogurtowe ciasto z mieszanką dwóch mąk: pszennej graham i gryczanej. Świetnie się komponują, więc zachęcam do wypróbowania. :)



Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 2 białka (opcjonalnie)
  • 200g jogurtu naturalnego
  • aromat śmietankowy
  • 1/2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek 

Sposób przygotowania:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodajemy mąki pszenną, gryczaną i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy. Dodajemy jogurt naturalny i aromat śmietankowy - krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Jeśli mamy nie wykorzystane białka to ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masę białkową dodajemy do masy ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę przekładamy na natłuszczonej blaszki lub naczynka ceramicznego. Na wierzch w rządku układamy rozmrożone lub oczyszczone ze szpatułek i dokładnie umyte świeże truskawki. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!




Milion Smaków Truskawek - druga edycja

20 komentarzy:

  1. Ale ciacho! Wpraszam się na kawałeczek ;>

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny post ja już obserwuje więc może ty tez bys zaobserwowała jeśli tak to bardzo dziekuje .

    Zapraszam : http://angelikao-blog.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jadłam nigdy takiego ale wyglada bosko :3

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne! Nie mogę się doczekać, aż mi truskawki wyrosną w ogródku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysłowe i smaczne ciacho;) pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne ciasto :) Wygląda bardzo zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychotka! Aż mam smaka na takie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. praktycznie same dobre składniki, tako ciacho można jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No pychotki, przepisuje :) A jaka to blaszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to naczynie ceramiczne: 25x16cm. Za pewnie również wyjdzie w standardowej keksówce. :)

      Usuń
  10. Jakie wymiary formy?

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne ciasto - dobrze ze mam w piekarniku z rabarbarem, bo ślinka mi sie utoczyła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepysznie wygląda. Uwielbiam truskawki więc na pewno zrobię! :)

    http://justdaaria.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń