czwartek, 16 kwietnia 2015

Marchewka - wartości odżywcze

Marchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Dodajemy ją niemal wszędzie m.in: zupy, sałatki czy zapiekanki. Najlepszym i najprostszym sposobom jest jeść ją po prostu na surowo. Uwielbiam chrupanie jej z sosem czosnkowym lub po prostu solo.



Marchewka i jej wartości odżywcze:

  • zawiera beta-karoten, czyli barwnik o kolorze pomarańczowym, który nadaje skórze lekką opaleniznę
  • zawieraj najwięcej witaminy A, która najlepiej wchłaniania się z tłuszczami (najlepszym sposobem jest starcie marchewki na tartce o grubych oczkach i polanie łyżeczką oliwy z oliwek)
  • stosuje się ją w kosmetologii to produkcji kremów i olejków do ciała
  • składa się z 90% wody, 7% składniki odżywcze: węglowodany, białka, tłuszcze;  3% składniki mineralne (sód, potas, magnez, wapń, siarka, fosfor, żelazo, miedź)  
  • witaminy, które w niej występują to: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP
  • gotowana marchew ma znacznie większy Indeks Glikemiczny niż surowa 

Dlaczego warto stosować marchewkę?
  • eliminuje problemy żołądkowe takie jak: wzdęcia, niestrawność, biegunki
  • silnie wpływa na układ odpornościowy
  • obniża poziom złego cholesterolu (LDL)
  • nadaje "lekką opaleniznę" skórze
  • blokuje związki rakotwórcze 
  • chroni wzrok 
  • regularne spożywanie jej na surowo pomaga w zapobieganiu powstawania kamienia nazębnego
  • 100g marchwi to 27 kalorii  


Najlepszym sposobem na wzmocnienie naszego organizmy jest wypicie kilka razy w tygodniu szklanki świeżego soku z marchwi. Możemy wzbogacić jego smak dodając: jabłko, banan czy swoje ulubione owoce lub warzywa.

18 komentarzy:

  1. Uwielbiam marchewkę, warto również dodać, że żeby przyswoić najwięcej B-karotenu należy ją poddać obróbce termicznej i podać z dodatkiem oleju :) choć surowa ma jednak niższy IG :)

    OdpowiedzUsuń
  2. marchewka pycha, czy to do obiadu czy do ciacha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marchewkę najczęściej zajadam z jogurtem naturalnym wymieszanym ze słonecznikiem:) Zdrowo i niskokalorycznie:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Marchewkę bardzo lubię i zawsze jest ze mną :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam najlepiej do chrupania na surowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Marchewka to dla mnie jedno z najwdzięczniejszych warzyw. Dobre na sok, do surówki, gotowane, na ciasto <3! Można szaleć ;).

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie niepozorne warzywo, a posiada tyle walorów ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś jej nie lubiłam, ale ostatnio chrupię ją na surowo. :)

    http://justdaaria.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam chrupać marchewki <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię marchewkę :). Najczęściej jem surową :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja najbardziej lubię w postaci soku :) marchewka, banan i pomarancza to dla mnie najlepsze połączeni :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię, ale w malych ilosciach :)

    OdpowiedzUsuń
  13. u mnie w domu jest zawsze marchewka :) można z niej mnóstwo potraw zrobić i przepyszny sok :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Też bardzo lubię w surówkach, gotowaną nic tylko chrupać ze smakiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię, najbardziej w postaci ciasta marchewkowego ;) Ale lubię też pochrupać na surowo, albo wycisnąć do soku:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Najlepiej sprawdza się w postaci soku :) Fajnie, że marchewka jest tak łatwo dostępna, bo warto korzystać z jej dobrodziejstw i smaku.

    OdpowiedzUsuń
  17. Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń