sobota, 18 kwietnia 2015

Jakie produkty powinno się jeść wiosną?

Wiosna jest porą roku, gdzie wszystko budzi się do życia. Zwierzęta, rośliny, a nawet ludzie budzą się z zimowego snu... Każdy jest ospały, brak mu sił i energii. Nie wiadomo co jeść, aby wszystko wróciło do formy przed zimą.



Jakie produkty powinnyśmy zacząć jeść wiosną?

  • nowalijki - wiosenne owoce i warzywa m.in sałata, rzodkiewka, marchewka czy kapusta
  • białko - nabiał, rośliny strączkowe, chude białe i czerwone mięso
  • węglowodany - płatki owsiane, pieczywo żytnie i pełnoziarniste, kasze 
  • tłuszcze - oliwki, oliwa z oliwek, awokado, tłuste ryby np. łosoś
  • świeże soki owocowo-warzywne np. marchwiowy-jabłkowy, jarmuż-banan
  • suplementy diety m.in tran, omega-3, magnez, żelazo

O czym należy pamiętać?
  • dzień zacząć od pełnowartościowego śniadania np. owsianka, jajecznica, omlet
  • pić 1,5-2l niegazowanej wody
  • regularność posiłków co 2-3 godziny 4-5 razy dziennie
  • kolacja 2-3 godziny przed snem
  • aktywność fizyczna m.in jazda na rowerze, bieganie, aerobik, zumba 

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam to, że wraz z wiosną na półkach sklepowych pojawia się coraz więcej różnych owoców i warzyw <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiosną łatwiej o siebie dbać bo jest więcej świeżych warzyw w sklepach, coraz cieplej na dworze co zachęca do aktywności fizycznej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To nic odkrywczego, ale warto przypominać.

    OdpowiedzUsuń
  4. wiosna = w końcu moc warzyw i owoców i ogródki zielenieją ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam nowalijki. Chodzę zawsze na pobliski targ i orientuję się co jest już dostępne, kupuję i szaleję w kuchni. Wiosną trzeba jeść dużo witamin i wartościowych produktów, aby nie dać się przesileniu wiosennemu i z pozytywną energią wkroczyć w cieplejsze dni :) Bardzo wartościowy wpis, zwracam ostatnio uwagę na zdrowe odżywianie, więc wszystko mi się stąd przyda, choć o wielu zdrowych zasadach już słyszałam. Zapraszam w wolnej chwili do mnie na blog.
    Pozdrawiam cieplutko.
    Megly.

    OdpowiedzUsuń
  6. akurat nowalijki mają mniej cennych składników niż mrożonki teraz, bo jeszcze nie dojrzały w słońcu, ale jak można sobie ich odmawiać? <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Warzywa, uwielbiam za to wiosnę!

    OdpowiedzUsuń
  8. no tak w okresie wiosenno-letnim najlepsze jest to, że w końcu będą świeże tanie warzywa i owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam warzywka i staram się je jeść cały rok, oczywiście w miarę możliwości i dostępności :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cenię sobię wiosnę za to, że dzięki niej nasze talerze stają się takie kolorowe! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Trzeba jeść warzywa :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń