czwartek, 26 lutego 2015

Słodka zupa wielowarzywna

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy! Mogę zjadać je codziennie, ponieważ są nisko kaloryczne i zdrowe. Czuję, że w tym sezonie będzie dominował batat. Zupa jest lekko pikantna, a zarazem słodka przez krewnego ziemniaka. Bardzo polecam do wykonania. :)



Składniki:

  • 1/2 średniego batata
  • 1 duża marchew
  • 1/2 pietruszki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/4 młodej kapusty
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 skrzydełko z kurczaka
  • pieprz cytrynowy
  • mielona ostra papryka
  • sól
  • jarzynka bez dodatku soli
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 500ml wody

Sposób przygotowania:
Batata, marchew i pietruszkę, obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Kapustę szatkujemy, seler naciowy kroimy w kostkę - wszystko myjemy. Skrzydełko myjemy. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Po około 25 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Całość gotujemy jeszcze 5 minut.

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Ta zupa jest stworzona dla mnie !!! Może oprócz mięsa... :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super zupka :-) pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupka musiała świetnie smakować;)
    Ja zupki przygotowuję raczej rzadko, a bardzo je lubię. Jutro na pewno zrobię jakąś warzywną;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być smaczna taka zupka na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie obiad to zawsze dwa dania: zupa i drugie :)
    Uwielbiam te napakowane warzywami, ale z batatów jeszcze nigdy nie przyrządzałam :O

    OdpowiedzUsuń
  6. zupy zawsze tak cudownie rozgrzewają!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajna zupka, lubię takie ze słodkim posmakiem

    OdpowiedzUsuń
  8. Bataty są wspaniałe, zwłaszcza w pikantnej zupie. Na pewno się skuszę, tylko zrobię tę zupkę w wersji wege.

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm, ale bym sobie ją zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie zupy, mają wszystkie składniki odżywcze, których potrzebuję na chłodne dni :)

    OdpowiedzUsuń