wtorek, 20 stycznia 2015

Pieczona owsianka z bakaliami i gruszką

Uwielbiam owsianki i dlatego jem je codziennie na śniadanie, dzięki temu mam siłę na cały dzień. Tym razem postanowiłam zrobić pieczoną. Smakuje tak samo jak gotowana, ale w nieco innej wersji. :)



Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka mielonego siemię lnianego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 suszona morela
  • kilka orzechów włoskich, laskowych i ziemnych
  • kilka rodzynek
  • kilka suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mała gruszka 

Sposób przygotowania:
Płatki mieszamy z mielonym siemię lnianym i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do całkowitego napęcznienia. Następnie dodajemy nasiona słonecznika, pokrojonej suszonej moreli, posiekane orzechy, rodzynki i suszoną żurawinę. Dodajemy jogurt naturalny, miód, obraną i drobną pokrojoną gruszkę i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynka. Pieczemy w temp. 180 stopniach przez 25-30 minut,

Smacznego!


15 komentarzy:

  1. Przyznam się - kiedyś chciałam zapiec owsiankę , ale byłam taka głodna, ze nie wytrzymam - chyba na podwieczorek w końcu zrobię, bo rano nie da rady - a kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam gruszkę połączoną z orzechami włoskimi <3 !

    OdpowiedzUsuń
  3. pieczona owsianka to śniadanie, na które pozwalam sobie w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne sycące śniadanie, ale raczej weekendowe.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieczone owsianki są cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pieczona owsianka - brzmi zachęcająco! a zdjęcia mówią same za siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja właśnie tak średnio przepadam za owsianką ale powoli zaczynam się przekonywać do płatków. twój przepis wyglada ciekawie, więc moze się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. pieczoną sobie cenię , aczkolwiek strasznie nie lubię czekać aż się zrobi, dlatego stawiam na gotowaną. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie, uwielbiam połączenie pyszne-zdrowe! !

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajna odmiana tradycyjnej gotowanej owsianki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. lubię owsiankę, a Twoja propozycja wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń