wtorek, 2 grudnia 2014

Pszenno-gryczane pierogi z wędzonym tofu i dynią

Po raz pierwszy wykorzystałam mąkę gryczaną i wędzone tofu. Wszystko spisało się idealnie! Nie spodziewałam się takiego wynalazku, a jednak trzeba ryzykować i poznawać nowe smaki! :)



Składniki:
18-20 pierożków
Ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 + do posypywania
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki ciepłe wody
  • sól
Farsz:

Sposób przygotowania:
Na stolnicę wsypujemy oba rodzaje mąki. Dodajemy żółtko oraz stopniowo dolewamy ciepło wodę z solą. Wszystko dokładnie wyrabiamy podsypując mąką. Gotowe ciasto odkładamy na ok. 30 minut, aby odpoczęło. 

Do głębokiego talerza dodajemy wędzone tofu, rozgniatani je widelcem. Kolejno dodajemy puree z dyni, posiekany ząbek czosnku i przyprawy. Wszystko mieszamy. 

Ciasto rozwałkowujemy wałkiem i posypujemy mąką, aby się nie kleiło i nie przywierało. Ciasto powinno być cienkie (ok. 5mm). Szklanką o ostrych krawędziach formujemy koła. Po ok. 1 łyżeczce na jednego pierożka nakładamy farsz i bardzo dokładnie zlepiamy. Wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Gotujemy ok. 2-3 minut (w zależności od wielkości) od wypłynięcia.

Smacznego!




13 komentarzy:

  1. To miłe uczucie, kiedy eksperyment okazuje się sukcesem :) Przepis wart wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i dynia jest, czyli jest pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na pierogi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam tofu, ale zgaduję, że w takim wydaniu na pewno by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne posty

    - http://laninatosia.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak kiedyś dorwę tofu, to zapewne wykorzystam je w ten właśnie sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastycznie wyglądają! Kocham pierogi, ale wiadomo - te tradycyjne nie są jakoś niezwykle zdrowe, stąd bardzo mnie cieszy Twoja propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wow wyglądają jak cynamonowe słodkości ;-) bardzo lubię zdrowe przepisy, a ten z pewnością do takich należy!

    OdpowiedzUsuń
  9. Może taka wersja tofu zmieni moje do niego nastawienie. Jakoś nie umiem się przekonać, ale dodatek dyni jest bardzo obiecujący, zapisuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności :) mąka gryczana i dynia to to co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne pierożki :) Super pomysł, że gryczane no i ten farsz!

    OdpowiedzUsuń