czwartek, 4 grudnia 2014

Owsianka - jedzenie wszechczasów

Od dziecka zmuszano Was, aby zjeść owsiankę na śniadanie? Pospolite płatki owsiane z mlekiem, jednym słowem pisząc - papka pełna zdrowia. Czas i pora zmienić ten nie smak z dzieciństwa i powrócić do zjadania owsianki na pierwsze śniadanie.



Co zawiera owsianka?
  • witaminy z grupy B, PP, A
  • bogata w białko, tłuszcze i węglowodany
  • błonnik
  • magnez i żelazo
  • kwasy tłuszczowe (NNKT)
  • kwas foliowy
Co nam daje owsianka?
  • bardzo syta - sprawia, że nie odczuwamy głodu przez 3-4 godziny
  • błonnik działa jak miotełka, która oczyszcza jelito grube i wzmacnia układ odpornościowy
  • obniża poziom złego cholesterolu (LDL)
  • zapobiega powstawianiu zakrzepów 
  • obniża wysokie ciśnienie krwi
  • poprawia kondycje skóry, w ten sposób staje się bardzo gładka i nie pojawiają się pryszcze i zaskórniaki 
  • włosy stają się mocne i bardzo lśniące 
  • pomaga w odchudzaniu

Owsianka zawiera same zalety! Jest to zdrowy posiłek, który zastępuje faszerowanie się tabletkami. Sama mogę z doświadczenia napisać, że:
- moja skóra na twarzy stała się bardzo gładka i błyszcząca
- stan włosów stanowczo się poprawił, mniej wypadają i szybciej rosną
- paznokcie przestały się łamać i rozdwajać
- brwi i rzęsy stały się jeszcze bardziej gęstsze i ciemniejsze
- nie jestem głodna na ponad 3 godziny 

Jak sprawić, aby owsianka była bardzo smaczna?

Najprostszym i najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie jej na mleku - najlepiej 2%. Dodać swoje ulubione owoce np. jabłko, banan i wzbogacić ją w przyprawy: cynamon lub imbir, które sprawiają aromat. Jeśli chcemy, aby posiłek był jeszcze bardziej zdrowszy dodajmy do niej domowe masło orzechowe i naturalny miód.

Życzę powodzenia i smacznego!

19 komentarzy:

  1. Witam. Genialny blog. Obsweruję, zapraszam do siebie i liczę na to samo pozdrawiam! :)

    shitforfit.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie i miło się czyta twojego bloga : http://laninatosia.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  3. Nam zawsze mama, kiedy nie miała czasu robiła na obiad zupę mleczną z płatków owsianych :) Zawsze wtedy się cieszyłyśmy, bo to było nasze ulubione danie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. dlatego właśnie wcinam praktycznie codziennie na śniadanie owsiankę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie nigdy nie dawano. U mnie zawsze była kasza manna z sosem malinowym, budyń albo kluski lane :) Owsiankę odkryłam sama

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja owsianki zaczęłam jeść stosunkowo niedawno. Choć jakiś czas temu znowu porzuciłam ten zwyczaj,a le jeszcze kiedyś pewnie do tego wrócę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ah wygląda pięknie! Dokładnie taka konsystencja jak lubię, a jej zdrowe właściwości to tylko pyszny dodatek ;) !

    OdpowiedzUsuń
  8. zgadzam się! Kocham owsiankę!

    OdpowiedzUsuń
  9. dokładnie, dokładnie, owsianka jest dobra na wszystko!

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne zdrowe sniadanie, tak rozpoczać dzień to sama przyjemnosc

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam owsiankę! Ja zazwyczaj robię ją na wodzie, ponieważ nie mam rano czasu na gotowanie mleka. Zazwyczaj daje do niej banana, jogurt naturalny i 1 kostkę gorzkiej czekolady. ;)

    http://daarson.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. owsianka rzeczywiście jest ponadczasowa, nam na mleku smakuje lepiej, niż na wodzie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. BOSKA UWIELBIAM W KAŻDEJ POSTACI!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja cały czas się do niej przekonuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Owsiankę bardzo lubiłam, choć niestety okazało się, że nie powinnam jej jeść. Teraz przerzuciłam się na kaszę jaglaną.

    pozdrawiam ciepło
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  16. O tak, takie danie jest nie dość, że smaczne to jeszcze bardzo, bardzo zdrowe, lubię to:)
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam owsiankę :) na śniadanie jest idealna!

    OdpowiedzUsuń