czwartek, 2 października 2014

Zupa krem z kukurydzy

Uwielbiam zupy krem, które zawierają wszystko w jednym. Na sklepowych półkach gdzie, nie gdzie można znaleźć jeszcze kolby kukurydzy. Ja oczywiście skusiłam się na jej kupno i wykonanie smacznej rozgrzewającej zupki. :)



Składniki:

  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 l bulionu drobiowego (marchew, pietruszka, seler, skrzydełko kurczaka)
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz, jarzynka, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie
  • grzanki z chleba razowego

Sposób przygotowania:
Kolbę kukurydzy umyć i obrać. Smażyć na maśle, aż do jej zeszklenia. Do gotowego bulionu dodajemy kukurydzę, rozdrobniony czosnek, posiekaną cebulę, jogurt, a pod koniec gotowania - przyprawy (gotujemy jeszcze ok. 10 minut). Wszystko miksujemy (oprócz skrzydełka) na gładki krem. Podajemy z ciepłymi grzankami.

Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Ja również uwielbiam zupy kremy, szczególnie ubóstwiam z dyni. Na taki talerz z kremem z kukurydzy chętnie się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogę wprosić się na obiadek? :D

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę wypróbować, bo krem z cukinii i brokułów jest mega :D może i z kukurydzy skradnie moje serce, a raczej żołądek i podniebienie? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam kremu z kukurydzy, ale znając jej właściwości, musi być niezły ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak zupy krem mają coś w sobie. Przyznam szczerze, że nie jadłam jeszcze kukurydzianej. Chyba najwyższa pora spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń