czwartek, 9 października 2014

Zakwas żytni - krok po kroku

Każdy z nas na pewno próbował piec własne pieczywo. Od wieków wiadomo, że na zakwasie jest najzdrowsze. Parę miesięcy temu zaczęłam sama wypiekać chleb, oszczędzając pieniądze i narażanie zdrowia. Poniżej przedstawiam jak wykonać zakwas żytni - krok po kroku.



Składniki:
  • słoik 1,5l
  • mąka żytnia razowa typ 2000
  • woda
  • lniana lub papierowa chusteczka

Sposób przygotowania:

Dzień I:
Do słoika wsypujemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody. Mieszamy i odstawiamy na 12 godzin do ponownego mieszania.

Dzień II, III, IV:
Postępujemy tak samo jak dnia pierwszego. Za trzecim dniem zakwas zacznie pachnieć i bąbelkować oraz zwiększy swoją objętość. 

Dzień V:
Zakwas jest gotowy do użycia. 

Przechowywanie:
Zakwas przechowujemy w ciepłym i czystym miejscu. 

Jeśli chleba nie będziemy piekli zbyt często można go przechowywać w lodówce (do 7 dni, potem ponownie go dokarmiamy) okryty chusteczką lub nie dokręconą nakrętką. Przed pieczeniem wyjmujemy go 2 godziny przed, aby nabrał temperatury pokojowej.

Powodzenia!


12 komentarzy:

  1. Zawsze myślałam, xe zakwas jest trudniejssy do wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma nic lepszego niż zapach pieczywa wydobywający się z piekarnika ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już kilka razy robiłam zakwas :) Świetna sprawa!

    OdpowiedzUsuń
  4. A u mnie gryczany od 3 tygodni się robi :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze się nie odważyłam zabrać za zakwas. Ale w sumie widzę, że nie ma tutaj się czego bać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. notka nam z nieba spadła :) ostatnio pieczemy chleb na drożdżach, ale to się zmieni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę się ponownie wkręcić w chleb na zakwasie, bo mój ostatni niestety został zapomniany w lodówce ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis bardzo się przyda:) Tylko jedno jest dla mnie niejasne - czy II, III i IV dnia po prostu zakwas mieszam, czy dodaję do niego kolejne pół szklanki mąki i wody?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodajesz mąkę i wodę, a 12 godzin później go mieszasz. :)

      Usuń