czwartek, 16 października 2014

Chleb graham na zakwasie

Dzisiaj przypada Światowy Dzień Chleba, więc prezentuję prosty i smaczny - chleb. Piekę go od bardzo dawna, smakuje on całej rodzinie, a znika w mgnieniu oka, kiedy wyjmę go z blaszki.



Składniki:
Zaczyn:
  • 1/2 szklanki zakwasu
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 2000
  • 1 szklanka wody

Ciasto:
  •  3 szklanki mąki pszennej graham typ 1850
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 720
  • 15g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kminku (opcjonalnie)
  • 3 łyżki siemię lnianego (opcjonalnie)
  • 3 łyżki nasion słonecznika (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Wykonujemy zaczyn. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.

Dzień później przygotowujemy chleb. Drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody i szczypcie cukru, mieszamy do rozpuszczenia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, zaczyn i drożdże. Miksujemy do połączenia składników dodając po trochu wody. Jeśli dodamy całkowitą ilość wody wsypujemy siemię, pestki i kminek. Mieszamy przez 10 minut. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!


17 komentarzy:

  1. uwielbiam domowe chleby, czy to na zakwasie, czy na drożdżach.. :)
    Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam zazwyczaj problem z zakwasem, coś mi nie wychodzi. Ale ten szybki - 12godzinny zakwas może być:) Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda niezwykle apetycznie! no i ten kminek, świetny dodatek do chleba! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Swojski chleb najsmaczniejszy ....takie lubię
    Bardzo smacznie wygląda i jest bardzo udany co wyraznie widać ....

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny a do tego bardzo zdrowy chlebek:))

    OdpowiedzUsuń
  6. domowy chleb najlepszy, a ten to już szczególnie udany :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowy chlebek najlepszy , przynajmniej wiemy co jemy, u mnie właśnie w piekarniku kończą sie piec obwarzanki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę w końcu zrobić swój, uwielbiam takie chleby :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda pysznie, taki zawsze jem u moich rodziców, a czy masz może przepis na zakwas? pozdrawiam :)
    i zapraszam na: http://kuchnialetycji.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. proszę:
    http://truskawkowa-fiesta.blogspot.com/2014/10/zakwas-zytni-krok-po-kroku.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Chleb na zakwasie jemu się nie opieramy :D Ładnie Tobie wyszedł :)
    Dziękuję za życzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Doskonale wygląda, bardzo lubię takie wilgotne chlebki!

    OdpowiedzUsuń
  13. Smacznie i apetycznie ;)

    Pozdrawiam
    www.poplataniee-pomieszaniee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń