piątek, 5 września 2014

Ryżowo-kukurydziane gofry *BEZGLUTENOWE*

Pierwszy przepis z serii akcji bezglutenowej. Po raz pierwszy w życiu zrobiłam sama gofry! Byłam zachwycona, bo wyszły idealnie. Myślałam, ze moja uboga gofrownica mnie zawiedzie, a jednak nie!



Składniki:

  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego  
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mniejsze 1/2 szklanki gazowanej wody

Sposób przygotowania:
Włączamy gofrownicę. Oddzielić żółtko od białka. Ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do miski dodać pozostałe składniki. Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak gęsta śmietana. Odstawić na 10 minut do lodówki. Rozgrzaną gofrownicę dobrze natłuszczamy olejem i wlewamy ciasto. Czekamy ok. 10 minut, aż gofry będą gotowe. Odstawiamy do ostudzenia, aby dobrze odstały.

Smacznego!




19 komentarzy:

  1. Rany ze sto lat gofrów nie jadłam;-/

    OdpowiedzUsuń
  2. odkąd jestem na bezglutenie to mam taką ochotę na gofry często i wcinam a takich jeszcze nie próbowałam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile gofrów wychodzi z tej porcji składników?

    OdpowiedzUsuń
  4. Te gofry są doskonałe! Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podobają mi się te gofry. Teraz będą za mną chodziły dopóki nie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo smakowite i do tego bezglutenowe! rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. smakowicie wyglądają i koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak tylko zaopatrzę się w mąkę kukurydzianą to je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki za ten przepis kocham gofry ale od momentu jak jestem na diecie bezglutenowej to ich nie jadłam już kilka lat minęło:( więc czas odkurzyć gofrownicę pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. gofry mniammm szybki deser a niebo w.... buzi :) a Twoje podanie ich szczególnie apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  11. pycha i bezglutenowo, mmmm...

    OdpowiedzUsuń