sobota, 6 września 2014

Placuszki z ricottą *BEZGLUTENOWE*

Pewnego pięknego dnia wybrałam się na zakupy do Lidla. Zauważyłam w promocji ricottę. Od razu wiedziałam co z niej zrobić!



Składniki:

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ricotty
  • 1 jajko
  • 30 ml wody

Sposób przygotowania:
Jajko oddzielamy i ubijamy białko na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Smażymy na odrobinie tłuszczu. 




14 komentarzy:

  1. Takie placuszki są niesamowicie delikatne! Cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pewnie były bardzo delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne placuszki i do tego bezglutenowe!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam placki z ricotty :) Wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wyglądają i w moim guście...zrobię z mąką jaglaną i podzielę się smakiem pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. idealne, bezglutenowe, będą moje :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne te placki :) Jest ricotta więc będą i placki :)
    Tak, środkowy chleb jest na zakwasie :) Zgadłaś ale tylko w połowie :) Bułki również są na zakwasie :) Ale i tak gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. :))
      To świetnie! Się pieczę na zakwasie, się wie. heheh żart xD

      Usuń
  8. Placuszki z ricotty, yey *.* pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń