sobota, 23 sierpnia 2014

Wakacyjne Spring Rolls

Jeszcze tydzień i powrót do szkoły. Tak szczerze - chce mi się i nie. Znowu powroty po piętnastej i brak czasu na gotowanie. W tym wpisie prezentuje najprostsze danie/przekąskę, a mianowicie Spring Rolls. Dosłownie można jej jeść z czym się chce, ale ja pokazuję swoją propozycję. ;)



Składniki: (1 osoba)

  • 4 arkusze papieru ryżowego
  • 100 g piersi z kurczaka
  • kilka liści szpinaku
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 średni pomidor
  • przyprawy: kebab-grys, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Myjemy, czyścimy i osuszamy pierś. Kroimy w paski i smażymy na rozgrzanej patelni z 1,5 łyżki oleju, na koniec dodajemy przyprawę kebab-gyros i przez chwilę smażymy. Następnie myjemy i kroimy w ćwiartki cukinię - smażymy z odrobiną soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Po przygotowaniu poprzednich składniki moczymy przez kilka sekund papier ryżowy. Nakładamy: umyty i osuszony szpinak, paski piersi z kurczaka, 2 kawałeczki cukinii i pokrojony pomidor. Papier zwijamy (wpierw boki, potem dół). Podajemy z sosem sojowym lub ketchupem.

Smacznego! 


23 komentarze:

  1. Świetnie to wymyśliłaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie to wygląda ;)

    http://aiden-ejsmont.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. super, naprawdę. kurczak, szpinak, cukinia, pomidor - wszystko, co lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam :) http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdrowo i na pewno smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm pysznie <333 Zapraszam naataluunia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. łaaał! wyglądają nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  8. To jest tak proste i pyszne, że aż genialne! Tyle razy zastanawiałam się nad kupnem papieru ryżowego i że też nie wpadłam na taki przepis? Idealny na drugie śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam spring rolls <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie proste, a smaczne i wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudnie to wygląda :)) zamieniłabym kurczaka na łososia! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo oryginalny pomysł na przekąskę, wygląda smakowicie :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności. Wpadłabym na taką przekąskę z chęcią ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmm... Uwielbiam je <3 Świetny blog!

    Zapraszam też do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Super przepis, aż się dziwię dlaczego nigdy nic nie zrobiłam z papierem ryzowym, zachęciłas mnie!

    OdpowiedzUsuń
  16. jeszcze nigdy nie jadłam takiej potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo ciekawa i szybka przekąska:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Normalnie, wszystkie składniki w domu mam i chyba zrobię coś pysznego na kolację :) A od dłuższego czasu zastanawiałam się co zrobić z papierem ryżowym, który pozostał po sajgonkach.

    OdpowiedzUsuń
  19. Te spring rolls już nie raz widziałam na blogach, i wyglądają bardzo kusząco, że trzeba będzie w końcu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo fajna przekąska. Robię podobne tylko z sosem czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń