wtorek, 5 sierpnia 2014

Pierogi z jabłkami #jedzjabłka

Kolejna odsłona pierogów tym razem z jabłek i mieszanych mąk. Uwielbiam jabłka mogę jeść je w ciągle i tak robię! Uwierzcie - są pyszne! W czasie remontu międzyczasie zdążyłam zrobić kilka pierogów. Zajęło mi to dosłownie 30 minut. Zdjęcia nie zbyt estetyczne, ponieważ mega się śpieszyłam - smak jest ważniejszy. :)


Składniki:

Ciasto:

  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej  + do posypania
  • 3 łyżki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Mus:
  • 3 - 4 jabłka
  • cynamon - według upodobań 

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy dwa rodzaje mąk, wbijamy jajko, wlewamy stopniowo wodę i dodajemy szczyptę soli. Wszystko ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić dodajemy troszeczkę mąki. Po wyrobieniu ciasto odkładamy na ok. 15 minut. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę jabłka. Dusimy w garnku na małym ogniu przez ok. 10-15 minut (aż owoce puszczą sok). Na koniec dodajemy dowolną ilość cynamonu i ponownie mieszamy. Po wykonaniu wszystkich czynności rozwałkujemy ciasto na nie zbyt gruby placek. Formujemy naczyniem koła i dodajemy po ok. łyżeczce farszu (zależności od wielkości kół). Dokładnie zlepiamy. Do gotującej się i lekko osolonej wody wrzucamy pierogi i gotujemy ok. 4-5 minut. Sos do polania pierożków robimy według swoich upodobań. Ja polecam z jogurtem naturalnym cynamonem. W moim przypadku dodałam resztki musu jabłkowego.

Smacznego! 




Jedz polskie jabłka

18 komentarzy:

  1. Mmm :) Wyglądają bardzo apetycznie! Może kiedyś sama spróbuję zrobić :)

    sylwiaa-m.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne! Uwielbiam pierogi, a w lato opcja z owocami jest najlepsza! :)

    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pierogi w 30 minut brzmią świetnie :) i wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pierogi! Nigdy nie jadłam z jabłkami, więc być może kiedyś wypróbuję ten przepis ;3
    Pozdrawiam ~ Mój blog - kliik! ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierogi z jabłkami? Hmmmm smacznie wyglądają ale nigdy nie jadłam
    http://teenluxy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierogi z jabłkami są zdecydowanie moimi ulubionymi ;) Tym razem zrobię je według Twojego przepisu XD

    Co powiesz na wzajemną obserwację???
    Zajrzyj do mnie i zobacz NAJNOWSZY POST! ;)
    http://fashionbyaleksandraa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. o proszę z jabłkami jeszcze nigdy nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierogi z każdym farszem to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  9. O jaka maleńka porcja na ciasto pierogowe, na pewno się przyda, bo u mnie w domu robi się zawsze z kilograma mąki :))

    Chciałam Cię tym samym zaprosić do organizowanej przeze mnie na durszlaku akcji:
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/jedz-polskie-jablka#

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Z jabłkami trzeba spróbować koniecznie !

    OdpowiedzUsuń
  11. dobry pomysł na jabłkowy sezon:) knedelki z jabłkami znam, ale pierożki sa jeszcze przede mną:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają apetycznie, ja nadziewam w środku pierogi owocami.
    obserwujemy?

    oliilui.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudownie smacznie wyglądają :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-and-fashionable.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. jak robię pierogi to też zawsze kombinuję z mąkami :)
    mam to samo, mogę jeść jabłka w niezliczonej ilości!
    najlepiej te twarde i kwaśne mniam!
    co ty chcesz? bardzo ładnie podałaś, a smak no to wiadomo ,że rewelacyjny :D

    OdpowiedzUsuń